Praní záclon

Předpírka ( namáčeni)

Abychom docílili maximálního efektu je dobré vytřepat prach ze záclon a pak je namočit.

Namáčení záclon provádíme ve vodě O teplotě okolo 40°C. K namáčení použijeme raději prací gel nebo tekutý prostředek určený k namáčení. Je lepší vyhnout se sypkým pracím práškům. U namáčení je textílie nehybná, prášek se hůře rozpouští a může ovlivnit barvu záclon.

 

Praní záclon v pračce

Pro praní záclon v pračce musíme stanovit vhodnou teplotu, neměla by být vyšší než 30°C. Používejme programy pro praní jemných materiálů. Pokud má vaše pračka ruční program nebo praní záclon, tak jej použijte. Tyto programy zajistí, že prací proces bude pozvolný, tím pádem se látky nebudou lámat.

Pro ždímání záclon používejte nízké otáčky. Je důležité aby záclony nebyly věšené na garnýž příliš mokré, mohlo by to vést ke zničení podlahy a také k prodloužení délky záclon.

 

Ruční praní

Záclony které jsou zdobené třpytivými kamínky rozhodně musíme prát ručně. K tomuto účelu používáme detergenty určené k ručnímu přání.

 

Praní závěsů

Pokud mají závěsy za sucha vysokou gramáž, tak pamatujme, že během praní se jejich váha mnohonásobně zvětší, což by mohlo vést k poškození pračky.

Závěsy velurové, sametové nebo plyšové je lepší dát do čistírny.

Závěsy a záclony, které jsou zdobené různý korálky, knoflíčky atd. je lepší prát ve speciálních pracích sáčcích, nebo je můžeme prát v povlaku od polštáře. Tím zajistíme bezpečnější praní.

Záclony a závěsy které jsou na řasící pásce, můžeme prát aniž bychom pásku roztahovali. Struktura pásek je stavěná tak aby dobře propouštěla vodu.

 

Kolejnice

Pokud vaše záclony nebo závěsy visí na kolejnicích, jsou uchycené na speciálních háčcích, není třeba tyto háčky ze záclon a závěsu sundávat, mohou se prát s nimi.